Hvem sier vel ikke nei til nydelige og smakfulle lussekatter til Luciafeiringen? Vi gir deg oppskriften som vil oppleves som en fryd for smaksløkene dine.

13. desember er datoen du må huke av i kalenderen din – og skal du bli en ordentlig lussekatt-mester, er det ikke noe veien for at du tyvstarter allerede med bakingen i dag.

Denne enkle oppskriften fra Coop Mega tar ikke lange tiden å iverksette på kjøkkenet, og gir ca. 6 porsjoner.

LussekatterArtboard 2300

Du trenger:

Grunndeig

  • 225 g smør
  • 7,5 dl melk
  • 75 g gjær
  • 1,5 stk egg
  • 1,5 g safran
  • 1,5 stk sukkerbit
  • 202,5 g sukker
  • 2,25 l hvetemel ca.
  • 0,75 ts salt
  • 1,5 ts kardemomme

Pensling

  • Sammenvispet egg

Pynt

  • Rosiner eller korinter

Slik gjør du:

  1. Grunndeig: Smelt smøret og hell i melken. Smuldre gjæren i en bakebolle og rør den ut med litt av den lunkne væsken. Bland i egget og safranen som er knust i morteren sammen med sukkerbiten. Det er viktig å tilsette safranen i væsken slik at fargen blir jevn når deigen er ferdig.
  2. Rør inn mel, salt og kardemomme og elt til deigen er passe fast. Ta av mel til utbaking. Dekk bakebollen med plast og la deigen heve til dobbel størrelse på et lunt sted.
  3. Form deigen til lussekatter og legg baksten på stekeplate kledd med bakepapir. Etterhev under plast ca 15 min. Pensle med egg og pynt med rosiner. Stek baksten lyst gyllen midt i ovnen på 225 °C i ca 15 min.

Flere gode juleoppskrifter finner du på Coop Megas oppskriftssider.


Noen raske fakta om Luciafeiringen:

  • Luciafeiringen stammer fra Sverige, og i Norge har vi feiret denne dagen siden 50-tallet.
  • Ifølge legenden var Lucia en rik, romersk jomfru som ble født i år 283 i Syrakus på Sicilia, Italia. 13. desember i år 304 led hun martyrdød, kun 20 år gammel.
  • Tradisjonen går ut på at Lussibruden, som helst skal være hvitkledd, kommer med lyskrone på hodet og med kaffe og lussekatter om morgenen den 13. desember, gjerne etterfulgt av terner og stjernegutter, som synger om Santa Lucia.